No Image Available

Fascisme, wat het is en hoe het te bestrijden

 Auteur: Leon Trotski  Uitgever: Proletaris  Gepubliceerd op: 01 May, 2021  Pagina's: 78  Grootte bestand: 10mb Download
 Beschrijving:

In Fascisme, wat het is en hoe het te bestrijden zet Leon Trotski uiteen wat de historische basis van het fascisme is, waarom het voet aan de grond kon krijgen in Europa, en hoe revolutionairen zich tegen het fascisme moeten verdedigen.

Trotski stelt dat een grondige marxistische analyse noodzakelijk is om anti-fascistische politiek te kunnen voeren. De auteur gaat dan ook uitvoerig in op de definitie van fascisme en wat de kenmerken van het fascisme zijn, om zo een beeld te kunnen schetsen van de ontwikkeling van fascisme. Hij behandelt hierbij ook de strategieën van de Komintern en stelt alternatieve tactieken voor.

Leon Trotski (1879-1940) was een toonaangevende theoreticus en revolutionair uit Rusland. Hij staat het meest bekend als politieke rivaal van Josef Stalin. Zijn antistalinistische ideeën vormden de basis voor een politieke stroming die later aangeduid wordt als het trotskisme. Het trotskisme is vandaag de dag een politieke stroming die in vele vormen en gedaanten bestaat. Trotski werd in 1940 vermoord in Mexico, op bevel van Stalin.